PUUVILLAHUIVIN HOITO-OHJEET

Puuvilla on luonnonkuitu, joka kuuluu kasvikuituihin ja sitä saadaan puuvillakasvin siemenkarvoista. Puuvilla on yksi yleisimmin käytetyistä vaatetusmateriaaleista. Puuvillalla on monia hyviä ominaisuuksia. Puuvilla on hengittävä materiaali eikä se kutita tai ärsytä ihoa. Puuvilla ei myöskään sähköisty helposti ja se on kestää hyvin käyttöä. Toisaalta puuvilla palaa helposti, rypistyy, eikä eristä lämpöä tehokkaasti. Ota puuvillaista asustetta ostaessasi huomioon, että puuvilla kutistuu pesussa hieman. Puuvillaan myös tarttuu helposti lika, mikä ei kuitenkaan ole kovin ongelmallista, sillä puuvilla kestää hyvin pesua.

Puuvillaista asustetta voi pestä koneessa ja kestää myös rumpukuivausta. Pesulämpötilaksi sopiva on 60 ºC, jos puuvillaa pesee alhaisemmassa lämpötilassa, saattavat värit levitä. Puuvillainen asuste kestää silitystä 200 asteen lämpötilalla. Säilytä puuvillaista asustettasi kuivassa ja auringolta suojassa, jottei se homehdu tai haalistu. Puuvillan englanninkielinen nimi on cotton ja sen lyhennys on CO.

SILKKIHUIVIN HOITO-OHJEET

Silkkituote tulee pestä aina tarpeen mukaan. Tuotteessa oleva hiki ja lika heikentävät silkin kestävyyttä. Auringonvalo heikentää myös silkkikuidun väriä ja kestävyyttä. Suosittelemme noudattamaan aina tuotteesta löytyvää pesuohjetta. Kokemuksemme mukaan konekudotut silkkituotteet voi kuitenkin (omalla vastuulla) pestä myös pesukoneessa hienopesuohjelmalla. Pesuaineeksi suosittelemme hellävaraista nestemäistä pesuainetta. Suositeltava pesuveden vedenlämpötila on 30 °C. Rumpukuivaus ei ole hyväksi silkkilaaduille.

Käsinpesussa suosittelemme lyhyttä liotusaikaa. Altaassa tulisi olla runsaasi vettä pesun aikana. Silkkituotteen kuivatus mielellään vaakatasossa ja suojassa suoralta valolta.

Dupion-silkille, silkkiorganzalle, thaisilkille, raakasilkille ja kirjailuille silkille suositellaan kemiallista pesua pesulassa. Kemiallista pesua suosittelemme myös hankaliin tahroihin esim. rasva- ja viinitahroihin. Tahrojen poisto tulisi tapahtua mahdollisimma pian tahran synnyttyä, koska silkki imee itseensä voimakkaasti väriä.

Silkkituotteen silitys tapahtuu aina nurjalta puolelta. Lämpötilan tulisi olla alhainen varsinkin ohuissa laaduissa. Sammuta silityslaitteessa oleva höyrytys ja sumutus pois silittäessäsi tuotetta, koska vedestä saattaa jäädä tahroja tuotteeseen. Vesitahrat poistuvat yleensä pesussa. Sähköisyyttä voi kokeilla poistaa Antistatic Spray-tuoteilla, joita löytyy suurimmista tavarataloista ja pesuloista.

VILLAHUIVIN HOITO-OHJEET

Villaa saadaan monista eläimistä, mutta villa-sanaa käytettäessä tarkoitetaan lampaasta saatavaa villaa. Muiden eläinten villoja kutsutaan muilla nimillä, kuten kashmir tai alpakka. Erilaisia lammasrotuja on toistasataa ja villaa on hyödynnetty jo tuhansia vuosia. Isoimpia villantuottajamaita ovat Kiina, Australia sekä Uusi-Seelanti. Euroopan maista Iso-Britannia ja entiset Neuvostoliiton maat tuottavat eniten villaa.

Villan hyviin ominaisuuksiin kuuluu hyvä lämmöneristys, siksi se sopiikin talvella käytettäviin asusteisiin parhaiten. Lämmöneristävyys perustuu siihen, että villakuitu on kiharaa ja kiharat sitovat sisäänsä ilmaa. Villalla on monia muitakin hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyvän vaatetusmateriaalin. Villa joustaa, se ei sähköisty, se on pehmeää, eikä rypisty. Villaista vaatetta ei myöskään tarvitse pestä usein, säännöllinen tuulettaminen riittää. Villa kuitenkin vanuu helposti, sillä villan kuidut ovat suomuisia. Siksi villavaatteen peseminen oikein on tärkeää. Pestessä käytä korkeintaan 40 asteista vettä ja villanpesuohjelmaa. Käytä myös villalle tarkoitettua, mahdollisimman neutraalia pesuainetta. Villasta käytetään lyhennettä WO.

KASHMIRHUIVIN HOITO-OHJEET

Kashmirvilla on ihanan pehmeää sekä ylellistä villaa. Sitä saadaan kashmirvuohista. Tarkemmin sanottuna kashmir on kashmirvuohien alusvillaa. Vuohia elää kylmissä oloissa, korkealla Aasian vuoristoissa ja tämän takia kashmir onkin erittäin lämmittävää. Nimi tulee Kashmirin osavaltiosta, joka on Intian luoteisosassa sijaitseva vuoristoinen alue. Karva kerätään talteen vuohien karvanlähtöaikaan ja yhdestä vuohesta saa kerralla noin 500 g villaa. Suurimmat kashmirvillan tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Mongolia, Iran sekä Turkki.

Kashmir tuntuu iholla ylellisen pehmeältä, kevyeltä ja hengittävältä ja onkin yksi hienoimmista villalaaduista. Kashmiria käytetään sellaisenaan tai sekoitettuna pääasiassa villaan, mutta myös silkkiin, puuvillaan tai synteettisiin kuituihin. Kashmiria tulee sen hienouden takia käsitellä hellästi. Sitä ei tarvitse pestä usein, tuuletus raikkaassa ilmassa riittää pitkälle. Pestäessä käytettävä haaleaa vettä sekä neutraalia pesuainetta ja hankausta tulee välttää. Märkä kashmirhuivi kannattaa kuivata taittamalla se pyyhkeen sisään ja painelemalla hellästi.

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN

MUITA VINKKEJÄ